RÖGLE 2024-03-02 KL. 06:20

Röglestjärnorna har tänts

Av Roger Bengtsson

Det är bilden som får hårt prövade Röglesupportrar att andas lite framtidstro inför avslutningen av SHL efter en plågsam vinter. Bandyklubbens ”Tres amigos” Zaar, Ryfors och Everberg måljublade tillsammans efter 3-1-målet på bortais mot Malmö i grundseriens sista skånederby.

Röglestjärnorna har tänts
Rögles anfallsstjärnor Zaar, Everberg och Ryfors har börjat leverera under de senaste veckorna. Samtidigt har laget därmed skaffat sig ett bättre tabelläge. | Foto: Bildbyrån

Tre pågar med djupa hockeyrötter i sitt grön-vita nordvästskåne firade i kapp och fick supportrarna att drömma sig tillbaka till den magiska SM-finalvåren 2021.

I tisdagens hemmamatch mot HV 71 och därmed Rögles andra karaktärstest inom loppet av bara fyra dagar var trion i högsta grad inblandade i 4-1 segern. Everberg stod som en reslig runsten framför HV-kassen vid Rögles 2-1 mål. Ryfors noterades för ny poäng när han frispelade Adam Tambellini och Zaar irriterade ständigt i offensiv zon.

Ganska tidigt under innevarande säsong splittrades denna dynamiska trio när dom precis som övriga laget inte levererade i närheten av förutsägelserna inför starten på SHL. Poängproduktionen och insatserna på isen från Simon Ryfors, Dennis Everberg och Daniel Zaar var långt ifrån dom höjder som supportrarna mindes från tre år tidigare. Då snickrade den fruktade anfallstrion ihop 127!! poäng på 52 grundomgångar.

– En konstig säsong för egen del, konstaterar Daniel Zaar. Skador, sjukdomar och dåliga prestationer. Det är först de senaste veckorna jag börjar känna igen mig själv ute på isen och hitta tillbaka till mig själv, hitta mitt spel.

Har det suttit i huvudet eller i kroppen?

– Det hänger ihop, förklarar Zaar. Men mycket har utgått från huvudet. Det har varit mycket tvivel och frågetecken. Jag har verkligen försökt jobba med både huvud och kropp hela vägen och det känns skönt att det äntligen går åt rätt håll.

Dennis Everberg jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Rögle den 24 februari 2024 i Malmö. | Foto: Bildbyrån

Daniel Zaars poängproduktion under säsongen sticker verkligen ut – åt det negativa hållet. Efter att stadigt ha gjort runt 35-50 poäng under en rad Röglesäsonger står jonstorpsprodukten i skrivande stund på ynka 9 poäng efter att ha spelat 37 SHL-matcher denna säsong. Men i matcherna mot Frölunda och Malmö har målen och passningspoängen helt plötsligt trillat in på Daniel Zaars konto. Detta i likhet med herrar Everberg och Ryfors som också börjat producera framåt under de senaste veckorna.

– Det är ju jättesvårt att konkret svara på vad som hänt, men sen Roger, Max och Janne (Rögles tränartrio, reds.anm.) tog över så har vi hittat en trygghet i försvarsspelet. Det tog ett tag eftersom vi började från grunden. Men de senaste veckorna har det spelet börjat sätta sig och vi har då kunnat fokusera på vårt anfallsspel. Då har vi offensiva spelare kunnat bidra i större omfattning, menar Daniel Zaar.

– Nu känns vi väldigt trygga och bekväma i vår defensiv, vilket gör att vårt anfallsspel kan få lite mer fokus och uppmärksamhet. De senaste veckorna har våra ingångar i offensiv zon där vi kommer med hög fart och en släpande back fungerat riktigt bra. Det spelet existerade ju knappt under säsongens första halva. Nu kan vi blanda den typen av anfallsspel med att ibland chippa ner och kriga åt oss pucken i hörnen eller bakom motståndarnas målbur. Då blir vi svårare att läsa för motståndarna och det har gett, och kommer att ge resultat, säger Daniel Zaar.

Samtidigt gläds Daniel Zaar åt lagkamraterna Ryfors och Everbergs spelmässiga islossning.

– Självklart. Ryffe och jag spelar i samma kedja och han har varit så stöttande och peppande under hela säsongen trots att det gått tungt under perioder. När man missat ett läge eller tagit ett dåligt beslut så har han hela tiden ändå uppmuntrat och berömt. Sånt betyder ju hur mycket som helst, berättar Zaar.

Simon Ryfors kvitterar hövligheten och menar att duon är tighta efter flera säsonger ihop.

– Den ene vet exakt vad den andre behöver i varje ögonblick, förklarar Ryfors. Att vi kommit igång med poängproduktionen är naturligtvis en lättnad. Våra två raka segrar mot Malmö och HV 71 som också håller till på undre tabellhalvan har ju skapat lite arbetsro. Samtidigt finns det ingen anledning att zooma ut, titta för stort och tro att någonting är klart. Vi har satt oss i en bra position, men det har vi gjort tack vare fokus på nuet och på att vi hanterat varje match för sig.

Så ska vi fortsätta och så ser vi var vi är när serien är färdigspelad, resonerar Simon Ryfors.