RÖGLE 2023-12-01 KL. 10:22

Rögle lyfte när farten kom tillbaka

Av Roger Bengtsson

Under Rögles tunga inledning på säsongen har det hela tiden funnits en spelare som trots motgångarna levererat enligt de förväntningar som fanns inför SHL-starten. Centern och nyförvärvet Rodrigo Abols har från omgång 1 visat att sportchefen Chris Abbott visste vad han gjorde när han viftade med en tämligen voluminös lönecheck och SM-guldsambitioner framför lettens agent förra hösten.

Rögle lyfte när farten kom tillbaka
Nyförvärvet, centern Rodrigo Abols har övertygat i Rögle från start. Även när det gick tungt för laget. Lettländaren ligger nu i topp på SHL.s skytteliga. Foto: Bildbyrån

Tätkänning i SHL.s skytteliga och en ledande spelare i Rögle trots att det inledningsvis gick mer än lovligt tungt för ängelholmslaget.

När lagets spel nu stämmer bättre och poängen därmed rullar in, finns förhoppningar på ännu fler mål från Abols klubba.

När det för ett knappt ett år sen blev känt att Örebros tunga centertank gjort klart med seriekonkurrenten Rögle till säsongen 23/24 utlöste det en flod av harm i den närkingska residensstaden med omnejd. Rodrigo Abols fick mycket kritik för klubbytet och tajmingen. Farhågor om bristande fokus luftades friskt från supporter- och tyckarhåll.

Abols svarade med att under perioden som följde formligen ösa in mål och poäng för sitt Örebro HK och han bidrog starkt till att närkeklubben var ett topplag under hela förra säsongen.

Så kan man också svara på kritik.

Poängproduktionen och rollen som ledande spelare har fortsatt även efter bytet från röd-svart till grön-vit tröja för Abols. Är han rent av kvar i samma form som för ett knappt år sedan?

– Det känns som att pucken hittar rätt så fort jag får den på mål, ler Abols åt frågan. Som forward är ju det en fin känsla att ha. Det har spelat in att flytten till Ängelholms och Rögle har varit så enkel och smidig.

I början var det en konstig känsla att lämna Örebro och klubben jag spelat i under ett antal säsonger, förklarar Rodrigo Abols. Det här var mitt första klubbyte i Sverige och det är klart att man funderade på vad det skulle innebära. Men alla har verkligen varit välkomnande från första stund. Jag och familjen bor en minut från min dotters förskola, min fru älskar att bo nära havet. För min del har det bara varit att fortsätta leverera den ishockey som jag vet att jag kan. När nu laget också börjat spela bra blir livet utanför ishockeyn också bättre, konstaterar Rodrigo Abols.

En bidragande orsak till att Rodrigo Abols valde att lämna Örebro för att istället spela i Rögle var ängelholmslagets spelsätt. – Varje gång jag kom hit med Örebro var det så jävla svårt att komma åt Rögle, för det gick så snabbt. Foto: Bildbyrån

Under försäsongen och i inledningen av SHL försökte Rögle i vissa moment efterlikna mästarna Växjös spelsätt. Aningen mer avvaktande i egen zon, riskminimering och ett prioriterat puckinnehav framför konstant hög fart och offensivlusta. Dessvärre uteblev resultaten som en följd av förändringen. Dom poäng som ändå skördades och dom mål som producerades var många gånger signerade Rodrigo Abols, som trots lagets motgångar visade på kraft och kvalitet i sitt centerspel.

Men i och med bortavinsten mot Luleå i omgång 16, där Abols för övrigt satte två kassar, så har Rögle rest sig ur askan och börjat nå de spelhöjder som ett liknande lagbygge bör prestera.

– Vi har förändrat vissa saker i vårt spel som gett bra utdelning, förklarar Abols. Vi sätter bättre press i egen zon och söker nu alltid ett snabbt pass upp i banan så fort vi erövrar pucken. Det ger en snabbare ”nord-syd-hockey” som jag gillar. Den kräver ganska mycket fysiskt, men den fysiken har vi i laget.

Abols förklarar att exakt den typen av ishockey som Rögle nu spelar var en starkt bidragande orsak till att han valde att flytta till Ängelholm.

– Varje gång jag kom hit med Örebro var det så jävla svårt att komma åt Rögle för det gick så snabbt. Hög fart på skridskorna, hög passningsskicklighet och ett otroligt pucktempo. Att jag gjort många mål så här långt beror på att mina medspelare i Rögle är otroligt skickliga. Att publiken i Catena Arena nu dessutom är på min sida betyder mer än många tror, säger Rodrigo Abols.

Rögle har börjat hitta rätt, maskinen har tuggat i gång, ligga i botten är snart ett minne blott. Eller?

– Vi är på rätt väg, men titta i tabellen, säger Rodrigo Abols. Titta hur jämnt det är. En vunnen eller förlorad match kan betyda att man åker uppe eller ned 5-6 placeringar. Vi kommer inte att titta längre än till nästa match. Ett tråkigt svar, ler Abols, men så måste det vara. Vi kan slå alla lag i SHL. Men vi kan också förlora mot exakt alla, för alla lag i serien har den kapaciteten. Men det är klart att vi tittar uppåt i tabellen. Vi har börjat hitta rätt, avslutar den lettiske landslagscentern.