RÖGLE 2024-03-23 KL. 09:00

Rögle i SM-kvartsfinal mot Färjestad

Av Roger Bengtsson

Rögle BK städade av Timrå i två raka matcher i SM-slutspelets ”åttondelsstadium”. Laget fortsatte prestera säsongsbästa och kunde relativt obehindrat ta sig förbi tabellåttan till nästa steg i SM-slutspelet.

Rögle i SM-kvartsfinal mot Färjestad
SM-slutspelet beskriver Michael Kapla som ett mentalt spel. – Hur man studsar tillbaka efter en förlust i en lång matchserie. Den som är stark där kommer också att vinna till slut. | Foto: Bildbyrån

– I princip gjorde vi 4,5 bra period mot Timrå. Första perioden hemma och i slutfasen av den andra matchen i Timrå blev vi lite passiva och små, förklarar röglebacken Michael Kapla. Men under övrig tid under dubbelmötet med Timrå spelade vi stabilt och bra. Defensiven sitter och nu trycker vi dit puckarna framåt också. Vi presterar ”säsongsbästa” när det som bäst behövs, ler Kapla.

Röglebacken hade precis som övriga laget problem under delar av grundserien. Ändå var Michael Kapla en av de som hade högst lägstanivå match efter match när det gick tungt för Rögle. Från sin backplats skrapade amerikanen ihop 28 poäng, bara två mindre än Rögles poängbästa spelare, Adam Tambellini som landade på 30 poäng. Minus 1 i plus/minus-statistiken

talar också om att Kapla var en av de spelare som bar Rögle genom grundserien.

– Färjestad ska få jobba för att ta sig förbi oss, menar röglebacken Michael Kapla inför SM-kvartsfinalmötet med seriesegraren Färjestads BK. | Foto: Bildbyrån

Nu väntar säsongens grundseriesegrare och SM-guldvinnarna från 2022, Färjestads BK, i kvartsfinal för Rögle. I bäst av sju matcher, där Karlstadslaget har fördelen av hemmaplan i en eventuellt sjunde och avgörande match. Precis allting talar emot Rögle när man ställs inför den mörkgröna stormakten i svensk ishockey. Under grundserien möttes lagen fyra gånger. Färjestad vann samtliga möten. Närmast poäng kom Rögle på hemmais för en knapp månad sen. Matchen stod och vägde vid 1-2-ledning för Färjestad där Rögle vaskade fram några bra kvitteringschanser. Men där gästerna kunde sätta slutresultatet 1-3 i tom kasse kort före slutsignalen.

– Det var i den matchen vi fick ett slutligt kvitto på att vi hittat rätt, minns Michael Kapla. Det kan låta konstigt i en match som vi förlorade, men där stod vi upp och spelade jämnt med seriens bästa lag. Dom straffade oss hårt i powerplay men vi var nära poäng. Sen dess har vi blivit bättre, konstaterar Kapla leende.

Färjestad har tunga forwards som checkar högt, förklarar röglebacken. Dom kommer mot en tidigt i egen zon och fortsätter mala ner en genom hela matchen. Då är det viktigt att få snabb kontroll på pucken och komma ur zon snabbt. Där finns en nyckel till att kunna stå emot, säger Kapla.

SM-slutspel är något helt annat än vardagslunken i grundserien. Det har Rögle lärt sig de senaste åren. Årets SM-kvartsfinal blir den femte på raken som klubben kvalificerat sig för. Notera då att SM-slutspelet helt ställdes in våren 2020.

– Nu är det i mångt och mycket ett ”mentalt spel”, menar Michael Kapla. Hur man studsar tillbaka efter en förlust i en lång matchserie. Den som är stark där kommer också att vinna till slut.

– Erfarenhet från den här typen av matcher blir också extremt viktig, siar Kapla. Har man gjort några slutspel och varit i situationer där allt ställs på sin spets lär man sig också hur man bäst ska hantera saker.

För ett år sedan hade Rögle vänt ett underläge i matcher mot Leksand och tagit sig till SM-kvart mot Skellefteå. Där tog det stopp då västerbottningarna vann med 4-2 i matcher. Jag ber Michael Kapla jämföra de två Röglelagens form och förmåga.

– Vi är bättre nu, svarar Kapla utan att tveka. Ifjol var vi mer upp och ner. Stundtals hittade vi vårt spel bara för att falla tillbaka ner i dåliga prestationer strax efter. Nu har vi en tydligt uppåtgående formkurva, analyserar Kapla. När vi hamnar i svackor i matcherna nu är dom inte lika djupa och vi hittar tillbaka snabbare och lättare.

– Färjestad ska få jobba för att ta sig förbi oss, menar Michael Kapla. Själv tänker jag försöka vara i stunden och bara ta byte för byte, match för match. Jag är 29 år, vem vet hur många slutspelsmatcher jag får spela under de år jag har kvar? Jag ska njuta och samtidigt ge allt, så kommer säsongen att vara länge till.