Av Roger Bengtsson
Solbränd, pigga ögon, vältränad. Rögletränaren Roger Hanssons hela gestalt är en annan än den man mötte i början på året.
Då. Pressad med ett lagbygge som konstant underpresterade. Hansson själv gick under några turbulenta vinterveckor från assisterande rögletränare via ett tillfälligt huvudansvar till att vara en mer långsiktig lösning för bandyklubben. Många tvivlade och ifrågasatte. En del var övertygade om att den här hösten skulle röglebussen gå till platser som Kalmar och Vimmerby.
Nu. Stärkt av framgångarna under grundseriens slutfas och av det monstruösa SM-slutspel laget presterade, visade Roger Hansson att han och tränargänget visste vad dom sysslade med.
Revansch? Nä, Hansson är inte den typen av person. Istället är rögletränaren väldigt fokuserad på de individer han nu är satt att leda. I många fall unga män med en inrutad och repetitiv vardag med vana att prestera på hög nivå mitt i strålkastarljuset. Men samtidigt människor.
– Vi tränar inte hockeyspelare. Vi tränar människor som spelar ishockey. För mig är den distinktionen väldigt viktig, förklarar Hansson.
Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån
Det är inte första gången som Roger Hansson befinner sig i positionen som huvudtränare för Rögles herrlag. Förutom en rad säsonger som assisterande var Hansson huvudtränare hösten 2011. Det var ännu en av dessa turbulenta Röglesäsonger där Hansson ersatte en sjuk Björn Hellkvist för att sedermera i sin tur ersättas av Dan Tangnes i ledarrollen.
I december 2023 fick Hansson ersätta Cam Abbott som fick gå efter en ännu en höst av otillräckliga prestationer från A-lagets sida. Då handlade det om att lappa och laga. Införa nya spelmoment för att rätta upp laget och samtidigt bibehålla och förfina de delar som trots allt funkade. Allt under rullande seriespel med tre matcher i veckan, enorm tidspress och ett vinglande i tabellens bottenskikt. I slutet av februari kom utdelningen. Under avslutningen av SHL.s grundserie blev Rögle BK ett av ligans i särklass formstarkaste lag. Från grundseriens niondeplats tog sen grönt och vitt hela hockeysverige med storm. Laget körde över Timrå i play in, raderade ut grundserievinnarna Färjestad i fyra raka och skickade av bara farten regerande mästarna i Växjö HC på tidig golfsemester. Till slut blev det SM-silver för Rögle efter att Skellefteå visat att erfarenheten från 9 SM-finaler under de senaste 14 åren !! skapar rutiner och goda vanor som är avundsvärda i ett tätt och nervigt finalspel.
Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån
Rögle BK gör nu sin tionde raka säsong i SHL. Klubbens lindansar-aura har förångats. Det är samtidigt första gången sedan senhösten 2017 som inte bröderna Abbott styr skutan. Den här säsongen får istället Roger Hansson ansvaret att styra det sportsliga från start. I samklang med sportchefen Hampus Sjöström har han kunnat forma spelartruppen, utarbeta en spelmodell som han vill ska prägla Rögle säsongen 2024/25. Hansson har kunnat forma sin tränarstab och få alla att arbeta mot samma mål med samma medel.
– Jag känner mig såklart väldigt mycket mer komplett i min huvudtränarroll idag än för 13 år sedan, förklarar Hansson. Åren i Schweiz och i Tyskland har gett mig otroligt mycket erfarenhet som gör att jag känner mig väldigt mycket tryggare idag.
Samtidigt är ledarteamet väldigt bra och viktiga, fortsätter Roger Hansson. Max Bohlin, nye Pelle Prestberg och målvaktsansvarige Peter Hirsch ger och utvecklar varandra väldigt mycket samtidigt som vi litar på varandra, menar Hansson.
Om en klubb tar SM-silver och samtidigt säger sig ständigt sätta nya och högre mål blir ju svaret på den här säsongens målsättning tämligen självklar. Även om ingen i Rögle BK kommer att uttala ”SM-guld” som säsongens målsättning så är det en illa dold sanning att Le Mat-pokalen ska landa i Ängelholm om de ansvariga i klubben får som dom vill. Allt annat snack handlar bara om att inte sätta press eller skruva upp förväntningar som riskerar att åka på pyspunka.
Roger Hansson förnekar inte målsättningen på direkt fråga. Men i sedvanlig ordning väljer ”Bårslövaren” att fördjupa resonemanget.
– Jag kollade mycket på OS och framför allt i pingisen såg man att enskilda bollar kan vända en hel match. Precis som enskilda situationer i en hockeymatch kan vända en hel slutspelsserie. Jag har funderat mycket på vad vi kan göra när vi hamnar i en ny finalserie för att inte låta guldet glida oss ur händerna. Vad är det för små saker vi kan göra annorlunda och bättre, för i analysen ser jag att det är små små saker som gör att matchserien inte föll ut till vår fördel. Vi jobbar varje dag för att vara förberedda när det läget dyker upp nästa gång, förklarar Roger Hansson.
Men först väntar en lång grundseriesäsong. Där ska grunden läggas, goda vanor nötas in, detaljer förfinas. Samtidigt. I elitishockeyns genomkommersialiserade universum är de förutsättningar som gäller i augusti sällan desamma som erbjuds i början på mars. En ny säsong är i sin linda, ännu en rögleresa ska påbörjas.
– Jag är väldigt spänd och förväntansfull på den här gruppen, konstaterar Rögletränare Hansson.
Foto: Petter Arwidsson/Bildbyrån