PERSTORP 2023-10-20 KL. 06:00

Samlarförening tackar för sig

Av Diana Larsson

En epok går i graven, men det är med flaggan i topp som Åsbobygdens Samlarförening slänger in handduken.
– Det är inte kul, men vi är stolta över att ha hållit på i 40 år, säger Sven Stenberg, ordförande.

Samlarförening tackar för sig
Det är med stolthet Sven Stenberg kommer att minnas samlarföreningens 40 år. Foto: Diana Larsson

Föreningen som startades 1982 har genom åren varit en mötesplats för likasinnade. Samlare av alla de slag har träffats, lyssnat på föredragshållare, åkt på utflykter och det var de som drog igång den populära samlarmarknaden i Folkets park.

– Vi brukade avsluta våra möten med auktion. Det var riktigt spännande med mycket bra saker, men tyvärr dog det med tiden ut när samlarna blev färre, förklarar Sven.

Storhetstiden för samlandet höll i sig fram till början på 2 000-talet då nedgången både bland aktiva medlemmar och samlandet i stort började dala.

– Att det var så många samlare på 80-talet handlade nog om att man var uppvuxen med få prylar. När man började ha mer pengar så kunde man köpa det man mindes från barndomen, säger Ingrid Sönnerby, sekreterare.

Att samla sätter en personlig prägel i hemmet där allt från äggkoppar, böcker och tomtar till porslin och mynt får sina egna speciella platser.

– Man kan samla på allt från tesilar och salt- och pepparkar till gåramålningar, säger Sven som är samlare ut i fingerspetsarna.

Foto: Diana Larsson

Trots beslut om föreningens nedläggning så är samlandet något som aldrig går ur blodet.

– Man vet aldrig vad man kommer hem med, säger Sven och pekar på kaffeservisen som dukats fram.

– Ibland överraskar man sig själv. Den köpte vi härom veckan för den kändes lite rolig.

För att föreningen, med 115 medlemmar, inte ska tyna bort så avgjorde det minskade antalet besökare på deras föredrag samt problemet med att få samman en styrelse att de redan nu tackar för sig.

– Hade någon yngre velat ta över så hade vi lätt kunnat hålla på i 40 år till, men just nu är det en rysligt hög medelålder och efter pandemin är det många som inte vågar gå ut.

Föreningskassan med omkring 80 000 kronor har fördelats på Röda Korset, Läkare utan Gränser och Perstorps Hembygdsförening.

– Det känns bra att pengarna kommer till lite nytta, säger Sven, som avslutar med att säga att han är stolt över allt som hänt i föreningen under de gångna 40 åren.

Är du en samlare... och vill berätta mer om din samling?

Hör av dig till diana.larsson@mibmedia.se eller slå en signal till 0733-17 70 04.