PERSTORP 2023-10-31 KL. 09:00

Leklust sprids på Toy World

Av Diana Larsson

Besökaren slungas in i leksakernas nostalgiska värld vid ett besök på nyöppnade Toy World i Perstorp. Tänka sig – ett alldeles eget unikt leksaksmuseum på hemmaplan!
– Vi vill ge en upplevelse som tar besökaren från vardagen till leksakernas magiska rike, säger familjen Gutheim som ägnat det senaste året åt att bygga upp museet.

Leklust sprids på Toy World

Miniatyrvärldar av Playmobil, Star Wars, Barbie, Disney och Smurfarna triggar igång fantasin och leklusten. Ju mer man tittar desto fler detaljer upptäcks. På Toy World kliver besökaren in i en miniatyrvärld som för tankarna till deras egen barndom och vilka leksaker de lekte och fantiserade med.

Första anhalten är Playmobilvärlden där man bjuds på en historisk resa genom stenåldern, medeltiden, Napoleon, andra världskriget och vilda västern, men man får också en inblick i nöjesparken, cirkusen och lantbruket. Det familjebyggda megadockskåpet, Nathalies Star Trek-samling, Disneyklassiker… Ja, säg det som inte finns.

Efter 23 år med storskaligt leksaksmuseum först i Stockholm sedan i Malmö och senast i Helsingborg valde familjen att avsluta den epoken. De lämnade livet som stadsbor för en stor villa i Perstorp där de nu skapat sin egen värld. Allan och Maria är musiker som delar intresset för leksaker tillsammans med Nathalie, en av tre döttrar. Under barnens uppväxt var det lekglädje som gällde särskilt sedan bokhyllorna fylldes med leksaker istället för böcker.

I jakten på saker som kompletterar deras samlingar går de gärna på loppis, mässor och marknader. De skiljer sig från ”riktiga” samlare eftersom leksakerna ska upp ur sina originalförpackningar och bli en del av en historia.

Vem får glädje av er samling?

– Vi täcker in tre generationer. Även om dagens barn inte leker med leksaker så tycker de ofta att det här är riktigt kul. Föräldrarna som tycks ha glömt hur det var att leka får en tankeställare så när vi hör dem säga ”Vi går upp på vinden och hämtar ner smurfarna” då har vi lyckats. Vi vill ju så klart sprida leklust.

Från 600 kvadratmeters museum i Helsingborg är nu en del av boningshuset vigt åt leksaker. Även vinden bjuder på en överraskning och ytterligare ett utrymme ska ställas i ordning med delar av samlingen som de säljer av som en följd av mindre utställningsyta.

De vill fortfarande visa upp sina samlingar för allmänheten, men utan att ha fasta öppettider. Numera finns Toy World även som ett digitalt leksaksmuseum och lagom till höstlovet öppnar de upp för bokade visningar i grupper på max fem personer.

Tillgängliga tider kommer att läggas ut på deras hemsida www.toyworld.se.

– Välkommen till vår värld av leksaker, magi, fantasi och nostalgi!LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I PERSTORP

PERSTORP 2024-06-22 KL. 06:00
Röda Korset expanderar
PERSTORP 2024-05-22 KL. 08:00
Triss i miljöhjältar
PERSTORP 2024-05-09 KL. 08:00
Nu är det officiellt
PERSTORP 2024-04-29 KL. 08:08
Efter pausen -
PERSTORP 2024-04-25 KL. 08:00
Månadens bild:

Fler nyheter