PERSTORP 2024-05-08 KL. 12:00

Guldglans över Perstorpselev

Av Diana Larsson

Yrkes-SM 2024 skänkte guldglans över Perstorps Tekniska Gymnasium. Tredjeårseleven Eric Sjölin fick utdelning för sin noggrannhet och precision.
– Det var extremt nervöst, men jättespännande. Bara att kvalificera sig dit är en vinst i sig.

Guldglans över Perstorpselev
Eric Sjölin är svensk mästare i industrielektronik. Foto: WorldSkills Sweden Viktor Fremling

Åstorpskillen Eric Sjölin representerade Perstorps Tekniska Gymnasium när skolan för första gången medverkade på Yrkes SM. Erics skicklighet inom industrielektronik var snäppet vassare än övriga tävlande och guldmedaljen fick följa med hem till Skåne.

Ett par veckor före SM skickades uppgiften ut till de tävlande och förberedelserna kunde påbörjas.

– Det var en väldigt stressig uppgift. Vi skulle bygga ett automationsskåp med olika komponenter. Det skulle finnas en dator i skåpet och en touchscreen utanpå. Det skulle efterlikna en maskin med transportband som först skulle pressa och sen klyva på mitten.

– Den klurigaste utmaningen, förklarar Mats Johansson, lärare som samtidigt konstaterar att vinsten är ett kvitto på att det som han och hans kollegor gör ligger rätt i tiden.

För Eric var det första tävlingen där resultatet vilade på hans egen prestation. Tidigare tävlingserfarenhet har varit i lagsport med Åstorps FF och Åstorp/Kvidinge Innebandy. Under tävlingens två och en halv dagar gällde det att hålla fokus trots alla åskådare.

– Det var publikrekord i år med 28 000 besökare och livesändning.

Uppgiften beskrivs som väldigt stressig och ingen av de tävlande hann bli helt klara.

– Det gällde att hålla ett bra tempo, behålla lugnet och vara noggrann, säger Eric och Mats tillägger:

– Vi tjatar alltid om att det är viktigt att det man gör ska vara rakt och snyggt. Eric har talang och har med sig noggrannheten hemifrån.

– Ja, pappa är träslöjdslärare så jag har skruvat sen jag lärde mig att gå. Min farbror är elektriker så det är från honom jag fått det intresset. Jag älskar problemlösning, är himla noggrann och hatar att göra fel.

Efter juryns bedömning där noggrannhet och ordning på arbetsbänken gav höga poäng var det Eric som fick kliva högst upp på pallen.

Guld på Yrkes SM platsar bra i cv:t, men för Erics del är jobbsituationen redan under kontroll.

– Jag ska jobba femskift på Perstorp AB i sommar och i höst börjar jag på Tetra Pak.

Tetra Paks förpackningsfabriker finns på fem kontinenter, vilket innebär 150 resdagar om året. Ovissheten om vart han kommer att befinna sig försvårar därför möjligheten att tacka ja till en plats i landslaget inför Yrkes EM i Danmark 2025 och Yrkes VM i Shanghai 2026.

Klassikern - hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt!

Eric Sjölin älskar problemlösning. På Yrkes SM lyckades han behålla sitt lugn och precision. "Det var extremt nervöst". Foto: Diana Larsson

"Eric har talang och är väldigt noggrann. Vinsten är ett kvitto på att vi gör rätt", säger Mats Johansson, lärare. Foto: Diana LarssonLÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I PERSTORP

PERSTORP 2024-06-22 KL. 06:00
Röda Korset expanderar
PERSTORP 2024-05-22 KL. 08:00
Triss i miljöhjältar
PERSTORP 2024-05-09 KL. 08:00
Nu är det officiellt
PERSTORP 2024-04-29 KL. 08:08
Efter pausen -
PERSTORP 2024-04-25 KL. 08:00
Månadens bild:

Fler nyheter