NYHETER 2024-08-16 KL. 18:40

Systembolagsligan kan vara infångad

Av Rickard Gustafsson

Polisen kan ha knutit åt säcken och lyckats fånga in personer i en liga som specialiserat sig på lyxbils- och kassaskåpsstölder – däribland mot Systembolaget. Fyra män sitter just nu häktade och tre av dem är hemmahörande i Båstad och Laholm. Åklagaren utesluter inte att fler gripanden kan bli aktuella.

Systembolagsligan kan vara infångad
Kammaråklagare Sofia Seijsing bekräftar att de fyra män som häktats misstänkta för grova stölder av lyxbilar och butiksinbrott även kommer att utredas för inblandning i kassaskåpskupperna mot Systembolaget. Foto: Adobe Stock/Genrebilder

Polisen har lyckats gripa en kvartett män i 20-35-årsåldern som misstänks ligga bakom ett stort antal stölder och inbrott i Skåne och Halland.

Häktningsförhandlingarna mot de fyra männen ägde rum i Helsingborgs tingsrätt den 14 augusti där tre av de fyra häktades på sannolika skäl misstänkta för grov stöld och den fjärde för grovt häleri.

Två av dem, 24 respektive 20 år, är hemmahörande i Båstad och den tredje häktade är en 35-åring bosatt i Laholm. Laholmaren dömdes 2021 till ett femårigt fängelsestraff för rån, men frigavs villkorligt i april i år. Den fjärde i kvartetten, en 35-åring från Perstorp, misstänks för grovt häleri.

Brotten de delgivits misstanke om omfattar bland annat en handfull stölder av dyra exklusiva bilar av märket Audi RS4 och RS6 som stulits i Båstad, Torekov och Halmstad under sommaren.

Flera av männen tros också vara inblandade i stölder av kassaskåp/värdeskåp på Circle K i Båstad samt en färgbutik i Ängelholm.

– Det är dels inbrott hos målsägarna där de stjäl bilnycklar och sedan stjäl bilen och dels diverse inbrott i olika butiker. Nu är de bara delgivna ett antal brott, men utredningen kan komma att växa, säger kammaråklagare Sofia Seijsing och berättar att kvartetten nekar till samtliga brottsmisstankar.

Källor till LT/BNU uppger att de fyra männen även kan kopplas till de många kassaskåpskupper som drabbat Systembolagets butiker i södra Sverige under sommaren. Inte mindre än elva butiker har utsatts, det senaste i Laholm den 30 juli.

Polisen i flera regioner har utrett inbrotten och misstankar väcktes tidigt att det var samma personer som låg bakom stölderna då tillvägagångssättet gång efter annan liknade varandra.

Kuppen mot Systembolaget i Laholm, i slutet av juli, är bara en i raden av 20-talet grova stölder som polis och åklagare nu hoppas kunna lösa efter att fyra personer från Skåne och Halland häktats. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Kammaråklagare Sofia Seijsing bekräftar för tidningen att utredningen mot de fyra häktade kan komma att svälla med ett 20-tal ytterligare grova stölder – däribland Systembolagskupperna.

– Den kopplingen är såklart något vi tittar på just nu. Vi undersöker om det finns likheter för att kunna knyta dem till det, men det är inget som de delgivits misstanke om ännu.

Bevisläget i de fall som tagits upp av tingsrätten är goda, anser kammaråklagaren.

– Men det återstår ett gediget arbete att kartlägga hur de här personerna rört sig vid de olika brottstillfällena. Vi har flera telefoner och mängder av beslag som ska gås igenom och vi har säkrat spår som nu ska jämföras. Det är ett jättestort arbete kvar innan det kan väckas åtal. Det kommer att ta månader att utreda det här, säger Sofia Seijsing.

Hon tillägger:

– Jag kan inte säga så mycket mer, eftersom vi inte kan utesluta att fler personer kan vara inblandade.

Polisen har gjort mängder av beslag och säkrat massvis av spår efter alla de stölder som ligan misstänks ha begått. Mycket arbete återstår innan åtal kan väckas, uppger åklagaren. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Fakta: Inbrottsvågen mot Systembolagets butiker

Under de senaste tre månaderna har Systembolaget drabbats av inte mindre än elva inbrott på mindre orter runt om i södra Sverige.

30 april: Broby, Skåne, Sölvesborg, Blekinge.

1 maj: Tingsryd, Småland.

22 maj: Skillingaryd, Småland.

23 juni: Emmaboda, Småland.

8 juli: Tranemo, Västergötland, Gnosjö, Småland, Hyltebruk, Halland.

28 juli: Torsås, Småland.

29 juli: Sävsjö, Småland

30 juli: Laholm, Halland