NYHETER 2024-09-19 KL. 10:07

Osäkert om antal turer för Stockholmsflyget

Av Per Brolléus

Hur många flygningar det blir mellan Ängelholm och Stockholm per dag efter årsskiftet är osäkert. Flygbolaget BRA meddelade tidigare i veckan att man tar över SAS flygningar samtidigt som det är SAS som fortsätter vara säljare av flygbiljetterna.

Osäkert om antal turer för Stockholmsflyget
Ulf Svensson, vd, och Teresia Lindkvist, marknadschef - båda på Ängelholm-Helsingborg Flygplats.

I kommunikationen som BRA skickat ut har man pekat på att deras bolag tar över SAS-flygandet, det vill säga resandet till Stockholm. Men, i nuläget är det osäkert hur det blir med de flyg som BRA kört i egen regi från Ängelholm till Stockholm efter årsskiftet.

– Just nu har vi upp till nio avgångar per dag från Ängelholm till Stockholm, men hur det blir efter årsskiftet vet vi i nuläget inte, säger flygplatsens marknadschef Teresia Lindkvist.

Osäkerheten handlar enbart om de turer som BRA själva kör i egen regi. SAS-turerna kommer att bestå även om de alltså är BRA som utför dessa. Däremot är det definitivt att man inte längre kommer landa på Bromma flygplats, utan enbart trafikera till Arlanda. För Brommas del ser framtiden ytterst mörk ut då man tappar 90% av sina flygningar i och med att SAS styr över allt till Arlanda. Ulf Svensson, vd på Ängelholms flygplats spår förändringar i flygtätheten efter årsskiftet.

– För oss och övriga regionala flygplaster innebär det att flygtrafiken kommer att gå till en flygplats i stället för två, Arlanda. Linjen mellan Ängelholm och Arlanda stärks då ett bolag flyger. Vi gissar att tidtabellerna kommer att justeras för att optimera trafiken. Det är en anpassning av svensk inrikestrafik efter rådande förutsättningar. Vi har nyss nåtts av beskedet och kommer noggrant att följa processen framåt.