NYHETER 2024-08-13 KL. 16:24

Mullrande folkfest tillbaka

Av Johan W Jönsson

Laholms pullingfestival gör comeback efter ett år i träda. Det uppskattade eventet brukar locka tusentals personer till Mellby pullingarena. Arrangören Hallands traktorpullingklubb gör nu gemensam sak med Nordvästra Skånes traktorpullingklubb.
– Båda föreningarna har haft samma problematik med ideella krafter. Tillsammans blir vi dubbelt så många, vilket förenklar arbetet, säger HTPK:s ordförande Christian Stensson.

Mullrande folkfest tillbaka
Laholms pullingfestival på Mellby pullingarena är tillbaka. Bilden är från senast det begav sig år 2022. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Rykande och rytande motorer ska åter ta plats på Mellby pullingarena. Den 5 oktober sker pullingfestivalens återkomst. Festivalen lockar många och långväga besökare.

– 2022 hade vi 2 400 betalande besökare och totalt var det runt 4 000 personer på plats under dagen. Det tycker vi är en jättebra siffra, säger Stensson nöjt.

Såväl Nordvästra Skånes- som Hallands traktorpullingklubb har haft problem att få in personer som kan arbeta med stora events under en längre tid.

– Vi har blivit lite färre i styrgruppen och alla får också lite mindre tid för varje år som går. Det är likadant för Nordvästra Skåne. Så nu slår vi våra påsar ihop.

NSPK har årligen anordnat en liknande tävling som den i Laholm på sin bana i Tvängstorp i Örkelljunga. De senaste åren några veckor innan. I år läggs allt krut i Mellby.

– Tanken är att köra på som vi har gjort med alla klasser. Vi bjuder in ekipage från Norden och Tyskland. Kanske kan det även bli något inslag från Nederländerna, säger Stensson.

Christian hoppas att samarbetet mellan klubbarna ska fortsätta framåt så att pullingfestivalen blir ett årligt återkommande och lyckat event.

– Både vi och dem vill gärna ordna festival och då får vi prova att göra det ihop då det är lättare när fler hjälps åt. I nuläget löser ingen av oss det på egen hand.

De båda pullingklubbarna kommer också att ta hjälp av andra föreningar med kringarbete. En tävling som lockar tusentals besökare och 100 deltagare kräver mycket tid och kraft.

Varför är det här så lockande för besökarna, tror du?

– Det är häftigt! Det engagerar flera sinnen och mycket känslor. Det är ljud, lukt, vibrationer och sedan är det kul att det händer något på hösten så att människor kan träffas. Det är lite folkfest.