NYHETER 2024-10-05 KL. 07:00

Lerin drog rekordmånga besökare till Ravinen

Av Peter Jakobsson

Sommarens utställning med Lars Lerin på Ravinen har precis avslutats och att det blev en succé är att uttrycka det blygsamt.
– Vi har haft alla tiders rekord för en utställning på Ravinen, säger intendent Charlotta Jönsson.

Lerin drog rekordmånga besökare till Ravinen
Lars Lerin lockade man ur huse för att se utställningen på Ravinen. Intendent Charlotta Jönsson är lite tagen av besökarantalet. Foto: Peter Jakobsson

Redan innan det var premiär för Lars Lerins utställning på Ravinen så märktes det att det skulle bli populärt. Öppningshelgen riglade sig kön lång utanför konsthallen. Över 1000 personer besökte utställningen bara under första helgen. Sen har det rullat på och besökare har fått boka in sig på slot-tider för att kunna komma in i utställningen.

– Vi kan inte ta in hur många som helst samtidigt, det blir inte bra för någon, därför behövde vi ha kontroll på besökandet, säger Charlotta Jönsson, verksamhetschef och intendent på Ravinen.

Utställningen hade sin avslutning sista helgen i september. Även då var det fullbokat med besökare. När nu utställningen tagits ner och Ravinen summerar det hela så har de räknat in till 43 500 besökare under de nästan fyra månader som utställningen pågick.

– Det är rekord för en utställning på Ravinen, det är mycket för en utställning var den än är, även i storstäder, säger Charlotta.

Kön ringlade sig lång utanför Ravinen under första helgen med Lars Lerins utställning. Sen bara fortsatte det att vara fullt på utställningen. Foto: Ingrid Persson Lundh och Peter Jakobsson

Tidigare utställningar på Ravinen som varit populära har dragit runt 5 000 besökare så Lerin lockade tio gånger fler.

– Det har varit fullt nästan varje dag sedan vernissagen. Mellan 400 och 500 personer har besökt utställningen varje dag, konstaterar Charlotta.

Lars Lerin har genom sin mediala uppmärksamhet blivit väldigt känd både som person och konstnär.

– Han är ett unikum genom att vara en mästare med akvarellerna och samtidigt är så folkkär som person. Den kombinationen gör att många både känner till honom och blir hänförda av hans målningar, säger Charlotta.

Hans konst är i jämförelse med en del andra konstnärer att beskriva som lättillgänglig.

– Lerins konst är drabbande och rent tekniskt hänförande, många kan också känna igen sig i motiven. Men det är många som känner till Lerin mer som person än hans konst som nu gjorde slag i sak att komma och titta på konsten.

Lars Lerin var på plats under utställningens vernissage i början av juni. Foto: Peter Jakobsson

Under sommaren var det alla möjliga som besökte utställningen, nu på hösten har det varit mycket bussresor med pensionärer och konstföreningar som varit på besök.

– Det har varit en succé helt enkelt. Alla kategorier av besökare har kommit och tittat på utställningen och samtidigt fått se Ravinen.

Till utställningen trycktes upp en katalog och vykort som tog slut fort.

– Vi fick göra tre omtryck för att bemöta efterfrågan. Även de Lerin-böckerna vi hade i shopen fick vi beställa hem flera av vid flera tillfällen, berättar Charlotta.

Nu är Lerins konst borta från Ravinen och i konsthallarna förbereds för nästa utställning som är samtida svensk glaskonst i samarbete med Kosta Boda.

Nästa utställning på Ravinen blir med glaskonst. Foto: Peter Jakobsson