NYHETER 2024-08-04 KL. 06:00

Hon jobbade i Perstorp – mördade i Markaryd

Av Per Brolléus

Hon tryckte kudden över mannens ansikte, höll den kvar tills han slutade andas. Och precis i den sekunden blev Linda från Hässleholm en kvinna som mördat.
Det hela utspelade sig i Markaryd för fyra år sedan och Expressens kriminalreporter Niklas Svensson skrev om mordet – och kunde sen inte släppa det.

Hon jobbade i Perstorp – mördade i Markaryd
Kriminalreportern Niklas Svensson, Expressen, har skrivit boken om Li

– Vad var det som gjorde att Linda blev en mördare? Jag ville ha svaren, jag ville veta mer, säger Niklas Svensson och förklarar hur han kontaktade Linda och ett 50-tal andra livstidsdömda mördare för att helt enkelt göra en tv-dokumentär.

Men trots att dokumentären om kvinnliga mördare blev färdig, visades och hyllades så kunde Niklas inte släppa fallet med Linda som mördade den 77-årige markarydsmannen. Det fanns ett livsöde, det fanns en fasansfull story, det fanns så mycket mer.

– Jag kontaktade tre bokförlag, alla sa ”skriv”. Och då fick det bli så. ”Kvinnor som mördar” handlar om just Linda från Hässleholm och Johanna Möller, Arbogakvinnan som dömts för mord på sin man och sin far.

Det har blivit många timmar för Niklas tillsammans med Linda i fängelset i Ystad, timmar som mejslade fram ett fullkomligt förfärligt liv.

– Linda växte upp i Jehovas Vittnen med en far som vid ett tillfälle berättade för sin unga dotter att han älskade systrarna i församlingen mer än han älskade henne. Det blev ett av de starkaste ögonblicken under alla våra samtal som innehöll mycket tårar. Men jag vill understryka att vare sig min intention eller boken i allmänhet är något försvarstal för Linda. Hon har mördat, hon är skyldig och hon förtjänar sitt straff.

”Kvinnor som mördar” har i sommar sålt mycket bra, inte minst som ljudbok, och har fått medial stor uppmärksamhet. Expressenjournalisten och författaren Niklas Svensson hoppas att den ska leda till en diskussion om hur vi i Sverige tar hand om människor som hamnar på glid.

– Linda lämnade ju tidigt sekten hon var uppvuxen i, hon började testa droger och träffade man efter man som förgrep sig på henne. Hon blev misshandlad av både männen och av samhället som, menar jag, svek henne.

Niklas Svensson, reporter och författare. Foto: Expressen

I den misär som kantade det mesta Linda befann sig i så dök till slut 77-åringen i Markaryd upp. En man som sysslade med diverse affärer och som visuellt alltid hade gott om pengar. Mannen vill ”rädda” Linda undan allt helvete hon utsatts för, men till slut ville han, enligt Lindas vittnesmål i rättegången, ha mer än att bara vara en räddande ängel. Och en kväll i mars 2020 gick det så långt att hon helt enkelt kvävde honom till döds.

– Linda ville vara en helt vanlig mamma för sina barn och ha ett vanligt jobb, vilket hon hade i bland annat Perstorp. Men hon fixade inte det. Drogerna, männen och den helt nattsvarta livshistorien kom alltid ifatt. Barnen togs ifrån henne och föräldrarna sköt bort Linda ur sina liv.

– I boken har jag verkligen försökt att berätta både Lindas och Johanna Möllers historier på ett respektfullt sätt, menar Niklas. Och jag tror att det är det som gör att många gillat boken.

– Hoppas verkligen att makthavare och politiker läser den och kanske kan lära sig något. Titta bara på våra SIS-hem idag. De är ju rena utbildningsanstalterna till att lära sig begå grövre brott. Systemet är åt helvete och kanske kan min bok göra en liten förändring.

Du har ju pratat med många personer runt om Lindas liv och såklart även folk i Markaryd. Men vad säger hennes pappa, han som älskade församlingsmedlemmarna mer än sin egna dotter?

– Tyvärr, han vill inte prata med mig…