NYHETER 2024-09-12 KL. 10:30

Guldligan: En person hittad – men lämnas inte ut

Av Per Brolléus

Guldligan: En person hittad – men lämnas inte ut
Foto: Adobe

En av bedragarna i guldligan, som troligen kommit över guld och silver för miljonbelopp, är hittad utomlands. Men, han kommer inte lämnas ut till Sverige. Orsaken är att landet han befinner sig inte lämnar ut medborgare till andra länder, det här rapporterar P4 Skaraborg som pratat med kammaråklagare Jakob Holmberg.

– De misstänkta är efterlysta i hela världen, en av de har anträffats i Azerbajdzjan, som inte lämnar ut sina egna medborgare, säger Holmberg till P4 Skaraborg.

Sedan tidigare har en man gripits i Sverige som är försatt på fri fot, men belagd med reseförbud. Åklagaren berättar även för P4 att han beklagar at man inte kan få mannen utlämnad från Azerbajdzjan, men att han kommer lägga fram ett åtal mot den man som är kvar i Sverige inom kort.

Guldligan lurade enorma mängder personer i Skåne, Västra Götaland, Halland, Östergötland, Blekinge och Småland att lämna ifrån sig guld och silver under en månadslång turné. Ligan bokade hotell och lämnade ut reklam att man köper folks guld. När personer hade lämnat guldet fick de ett löfte om betalning inom en vecka, men ingen fick betalt.

Totalt har polisen fått in över 300 anmälningar mot ligan, men det är betydligt fler än så som blivit lurade. Åklagaren uppskattar att värdet på det guld och silver som lämnats in överstiger miljonen.

I bland annat Ljungby, Laholm och Ängelholm hyrde ligan in sig på hotell och hade, enligt vittnen som redaktionen talat med, ett väldigt stort antal personer som kom och lämnade ifrån sig sina värdefulla ägodelar.